San Pedro de Atacama
Hoi iedereen. Een slechte mededeling: Ons fototoestel is kapot. De eerste dag in Calama zijn we ook gelijk naar de kopermijn geweest. Deze kopermijn is de grootste open mijn van de wereld. Hij is wel 800 meter diep. Ze gaan nu tunnels graven omdat het dieper graven te duur is. We gingen met een bus de mijn in. We zagen heel veel trucks van wel 8 meter breed en met wielen van 4 meter. Een truck kost 4 miljoen euro en een band 30 duizend euro. Aan een truck zaten acht banden en elk jaar moeten er nieuwe banden op. Zo'n truck is heel gaaf. Zo'n truck gebruikt 3 liter diesel per min. Er was ook een dorpje dat vlak bij de mijn lag. Het heette Chuquicamata. Het was een leeg dorpje, er woonde niemand. Dat kwam omdat het dorpje te dicht bij de mijn lag en de mensen moesten daarom weg. Weer in Calama aangekomen kochten we ook weer een fototoestel. Eigenlijk konden we gaan maar toen kwam de man van de cabañas zeggen dat de honden er met alle schoenen vandoor waren gegaan. Dus toen moesten we nog een nacht blijven om de schoenen te zoeken. Die van Wout waren helemaal kapotgebeten en de schoenen van mij vonden we de volgende ochtend. Mama zag een schoen in de wei van de lama's staan. Toen mama over het hekje was kwam er een lama aan die mama zo opzij duwde. Mama was al snel weer het hekje over. Toen moesten we nog een halve dag wachten totdat Wout zijn schoen weer gerepareerd was. Maar toen hebben we hard voor school gewerkt!!!
Groetjes, Mart
Daarna zijn we naar San Pedro de Atacama gereden. We zitten hier in een mooi huisje... Maar veel belangrijker nog... 'Ik ben zo benieuwd of Ajax de voetbalcompetitie gaat winnen!' In ons huisje kunnen we via internet de wedstrijden zondag volgen. En wij weten hier de uitslag al om 10.30 uur 's ochtends... jullie lekker pas in de namiddag!! Hahaha.
Vanuit San Pedro zijn we eerst naar een zoutmeer geweest. Bij het tweede meer kon je gewoon drijven op het water. Het water was wel koud. Het zout deed wel pijn op je lijf. Wout kon hier zelfs zonder bandjes zwemmen.
Bij San Pedro ligt de vallei van de maan. Daar zijn we naar verschillende uitzichtpunten gelopen. Vanaf een punt hebben we de zonsondergang gezien, samen met de Zwitsers (die we al twee keer eerder ontmoet hebben tijdens onze vakantie). Daarna hebben we in het donker op de berg gewacht op de maan. Het was bijna volle maan. Bij jullie ook? De maan gaf heel veel ligt. We konden zonder lamp terug lopen naar de auto.
Vandaag zijn er zomaar veel wolken in de Atacama-woestijn. Op de bergen er omheen lag daardoor sneeuw. Op de zoutvlakte zagen we heel veel flamingo's van dichtbij. Met ons nieuwe fototoestel hebben we mooie foto's gemaakt en één filmpje, dat duurde wel een uur. We zijn weer gebleven tot de zonsondergang. De wolken waren helemaal rood.
Groetjes, Tijn
Mart en Tijn,
Wij hebben weer genoten van jullie lessen met zo'n mooie foto's. Het is misschien een idee om zo'n band mee te nemen. Van het geld dat je ervoor krijgt kun je hier een nieuwe auto kopen. De volgende keer als mama weer de wei in moet, moeten die vier mannen aan de andere kant gaan staan en de lama's hun spierballen laten zien. Dan kan mama rustig de schoen pakken. Als jullie hard voor school gewerkt hebben, is het nu zeker ook voor jullie vacantie. Die is verdiend na dat harde werken. Niet een uitzichtspunt, maar naar verschillende gelopen. Zijn jullie dan nooit moe te krijgen ? Die mooie rode wolken hebben we op de foto's bewonderd. Het zal wel laat zijn geworden als jullie bij maanlicht terug naar de auto zijn gelopen. Er zal ook wel hard gereden zijn met de autootjes op de zoutvlakte. Op zoutvlaktes bereiken ze de grootste snelheid met auto's. We konden op de foto de sporen van jullie auto's zien en de drie chauffeurs met zonnebrillen. En dan maar weer verder met jullie ontdekkingstochten. Wij zijn benieuwd wat jullie dan weer gezien en meegemaakt hebben. Zet de schoenen toch maar in de tent. Daar kunnen ze ook wel uitdampen.
Lieve kussen voor allemaal.
He lieve neven!!
Wauw, stiekum heb ik hier een beetje op zitten wachten. Het eerste plekje waar jullie komen dat voor mij heel herkenbaar is. Een heleboel jaren geleden heb ik namelijk ook een paar dagen in San Pedro doorgebracht. Natuurlijk ook de maanvallei bezocht, als jullie over een tijdje weer eens in het "wereldse" malden komen, kunnen jullie de maanvallei bij ons in de woonkamer zien. We hebben hier een hele grote foto van de maanvallei in de kamer hangen!! Je ziet, ik geniet enorm van jullie foto's en verhalen. Fijn dat de schoenen van Wout weer zijn gemaakt en fijn te horen dat alle schoenen weer terug zijn, dapper dat mama in de wei van de lama's is gestapt, durfde de mannen niet....?!
Alles gaat hier prima, Niels is al hard gegroeid (weegt nu al 5 kilo, 2 x zo veel als bij de geboorte) en Jasper vermaakt zich ook nog steeds heel goed. Wij hebben nu ook even vakantie en gaan een paar dagen op vakantie in ........ Esch (in het huis van ome Erik)!!!
Dikke zoenen voor jullie allemaal van mij en alle mannekes uit Malden!!
Lieve Tijn,
Bedankt voor je mooie verhaal! Vorig weekend moest ik nog aan je denken want toen was ik ook met Rolf aan het kamperen. Wij werden elke ochtend gewekt door het getik van een specht tegen de boom. Ik ben benieuwd door welke dierengeluiden jullie 's ochtends wel eens gewekt worden. Dat zullen vast geen spechten zijn! Wij hebben nu ook lekker vakantie maar dit weekend is het vies weer, het regent flink. Deste fijn is het om naar jullie prachtige foto's te kijken. Die met de flamingo's zijn erg mooi.
Veel groetjes van juf Judith.
Wat hebben we weer genoten van jullie verslagen uit Chili.En wij vinden ook dat jullie echte goede schrijvers worden hoor, ja alle drie dus vertellen jullie heel veel , en dan met al die moeilijke namen erbij.
Gelukkig heeft Mama dus de moed gevonden om over het hek te gaan om jullie schoenen te pakken, waarom deed Papa dat niet?Was die bang voor de lama's.
Hebben jullie weer net zo´n mooi fototoestel terug kunnen kopen als jullie hadden !
Opa en Oma zijn in Israël in 1962 ook in een kopermijn geweest en ook wij zijn bij heel grote zoutmeren geweest aan de Dode Zee ook in Israël. Alleen was er toen niet de mogelijkheid om er in te gaan zwemmen, dat mocht niet van de gids.
Lieve grote kids, geniet weer verder van al het moois dat jullie beleven en wij kijken al weer uit naar de volgende berichten.
Dikke kussen voor jullie allemaal!!!
Hoi Mart
Wij gaan ook die kant op.
Wij gaan naar Cuba.
Wij gaan daar met dolfijnen zwemmen.
Morgen ga ik met Maron naar de Efteling.
Vandaag ben ik bij Maron gaan slapen.
Op school hebben we de projectweek gehad.
Dat was heel leuk.
Maar over jouw.
Wel jammer van die camera.
En jammer dat je geen foto´s kan maken.
Ook jammer van wouts schoen.
Groetjes Morrisen
HA DIE BESTE MART