Terug naar Chili.
Van La Paz in Bolivia gaan we de grens over, terug naar het noorden van Chili, naar het nationaal park Lauca....
Hoi allemaal, ik ga wat vertellen over alle dieren die we hier in het nationaal park Lauca hebben gezien. Er zijn hier heel veel alpaca's (lama's met heel veel vacht) en vicuna's (hele dunne, mooie lama's). Ook hebben we weer een vos gezien. En er zitten hier heel veel vogels. In het water zitten eenden, ganzen, en nog veel meer vogels. En dat allemaal op 4000m hoogte. 's Ochtends is al het water van de vogels bevroren. Vandaag hebben we ook een condor met een kleine condor gezien. Ze vlogen zo laag over ons heen dat ik ze bijna kon pakken!! En tussen de rotsen zitten heel veel viscazcha's. Dat zijn grote konijnen met een lange, dikke krulstaat. kijk maar bij de foto's dan kun je veel dieren zien.
Groetjes, Wout
Bergbeklimmen.
Vandaag gingen we een berg van meer dan 5000m hoogte beklimmen. We begonnen in het dorpje Parinacota (op zo'n 4400m hoogte). Eerst moesten we door allemaal stekelige grasspollen en heuvels lopen. Daarna kwam de berg. We moesten in het losse zand een heel steil stuk omhoog. Daarna gingen we door de rotsen klimmen. Het was heel zwaar. Maar uiteindelijk kwam de steenman op de top van de berg in zicht. We hadden het gehaald. Bovenop was er ook een stenen hutje waar we lekker uit de wind konden zitten. De wind was namelijk erg koud en het waaide hard. We hadden een mooi uitzicht op de Parinacota vulkaan (in Chili) en de Pomerape vulkaan (in Bolivia). Op de berg hebben we onze broodjes met pasta opgegeten!! Daarna gingen we naar beneden. Dat was veel makkelijker, want we zongen en we sprongen naar beneden. Het steilste stuk gingen we het hardste omlaag. Met de auto moesten we nog een uurtje terugrijden naar Putre. Daar stonden onze voetbalvriendjes al te wachten. We waren wel weer uitgerust dus we deden onze gympies aan en we gingen nog een potje voetballen.
Dit was het weer, groetjes van Tijn
Hallo allemaal.Gisteren zijn wenaar het gemeentehuis geweest om de wedstrijd Chili-Spanje te zien. Bijna heel Putre(het dorpje hier) zat er. Alle kinderen hadden ´s middags vrij gekregen van school!! Er was een supergroot scherm. Helaas was het beeld niet zo goed. Dus steeds als het beeld weg viel riepen de mensen `boee boee´. De eerste helft hebben we helemaal afgekeken. We kregen de eerste helft een empanada met een blikje cola. Iedereen zat met treurig gezicht naar het tv te kijken want Spanje stond 2-0 voor. Bij rust renden alle kinderen het plein op. Wij gingen ook even spelen. Vlak na rust kwam ik binnen om te kijken hoeveel het stond en er werd gescoord voor Chili. Ik zag de goal ook. Iedereen sprong, zong en juichde. Helaas verloor Chili. Maar ze hadden gelukkig wel gescoord, en ze zijn ook een ronde verder. Dus de mensen waren toch weer een beetje blij (niet heel erg, want nu moet Chili tegen Brasilie).
Groetjes Mart.
Reizigers en bergbeklimmers,
Hier is het nu nog vroeg en al warm. Dan is het een schitterend gezicht om jullie daar met de mutsen hoog in de bergen te zien. Wout, wat zul jij genieten van al die beesten. Je was al zo enthousiast over de eendjes in Horst. Jij kunt later opschool les geven over die beesten. Maar die beesten vinden jou ook interessant. Die alpaca kijkt echt zo : daar heb je Wout, het raspaardje uit Rijen. Tijn, jij bent ook al zo'n klimmer. Over twee weken gaan wij ook bergklimmen in Frankrijk. Stelt niets voor zul jij zeggen, de hoogste top is 600 meter. Kippetje voor jou. Maar we zullen goed omhoog gaan en als het warm en steil wordt zeggen we :hup doorlopen Tijn gaat tot 5000 m en gaat daar in het huisje zitten. Ongelooflijk dat je daarna nog ging voetballen. Kon je wel nog zuiver in het hoekje richten ? Mart, wij hebben jou ook al als een fan bij het voetballen gezien. Maar nu krijg je het misschien moeilijk daar. Als Nederland van Slowakije wint en Chili van Brazilie dan weet je het wel wat daarna komt : Nederland - Chili. Dan moeten jullie maar rustig op een stil plekje naar de wedstrijd kijken.
Als jullie daar met je vriendjes voetballen is er geen WK-zwabberbal. Dan hoef je ook niet van meer dan 30 m afstand op goal te schieten. Dat voetballen van jou wordt wat : Hollandse nuchterheid gecombineerd met Zuid-Amerikaanse techniek en speelsheid. En dan ook nog , net als het Nederlands elftal , op hoogtestage geweest. Als wij weer met jullie voetballen spelen oma en opa alleen nog maar linksbuiten. Die hoef je niet zo vaak de bal te geven.
Lieve kussen weer voor allemaal.
Hallo!
Wat zijn jullie een stel bikkels zeg, na zo'n klim nog lekker even voetballen. Dat doe ik jullie niet na! Ik heb weer genoten van jullie foto's. Hebben jullie er wel eens last van dat je het benauwd hebt als je zo hoog in de bergen bent?
groetjes van juf Judith
Trouwens, hoe gaat het met het straat kindejes Mart Tijn en Wout he
Wout wat kun jij toch al goed een verhaaltje vertellen, straks weer op school ben jij vast en zeker de beste die een spreekbeurt kan houden!
En wat een klim hebben jullie met z'n allen gemaakt en dan daarna maar weer rustig voetballen, knap hoor!
Verlangen jullie nog terug naar huis of blijven jullie liever in Zuid-Amerika? Maar we denken dat jullie vriendjes het wel heel fijn vinden als ze jullie alledrie weer zien he!
Ga nog heel veel mooie tochten maken en foto's natuurlijk, want dan kunnen ook wij weer genieten.
Dikke kussen voor alle vijf